Ne brinite za ušteđevinu

Bez autora
Nov 30 2011

Bankarski sektor u Crnoj Gori je jak, efikasan i stabilan, zajednička je ocijena predstavnika CBCG, Evropske banke za obnovu i razvoj i crnogorskog Udruženja banaka. Građane su pozvani da svoju štednju povjere crnogorskim bankama, jer su kamatne stope izuzetno povoljne. U slučaju kraha eurozone, Crna Gora bi trebalo da zadrži euro jer je Crna Gora dio Evrope. Nova valuta samo bi prouzrokovala veće troškove i dovela Crnu Goru u opasnu situaciju Crna Gora je uvođenjem eura napravila mudar potez i ubijeđen sam da je to pravi izbor za državu. Pomjeranjem na svoju ili neku drugu valutu sa sobom bi povuklo velike troškove i to bi Crnu Goru uvelo u opasnu situaciju. Crna Gora je fizički u središtu Evrope i trebalo bi da u budućnosti postane punopravna članica Evropske unije. Ako se uzme taj najgori mogući scenario, a to je krah eura, bez obzira koju valutu Crna Gora preuzme, bilo da je crnogorska lira, ili neka druga, neće promijeniti situaciju.

Ne brinite za ušteđevinuBankarski sektor u Crnoj Gori je jak, efikasan i stabilan, zajednička je ocijena predstavnika CBCG, Evropske banke za obnovu i razvoj i crnogorskog Udruženja banaka.

Na konferenciji za novinare u Podgorici građane su pozvali da svoju štednju povjere crnogorskim bankama, jer su kamatne stope izuzetno povoljne.

Novi predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, Đulio Moreno, kazao je da bi u slučaju kraha eurozone, Crna Gora trebalo da zadrži euro jer je, kako je istakao, Crna Gora dio Evrope.

Moreno kaže da bi nova valuta samo prouzrokovala veće troškove i dovela Crnu Goru u opasnu situaciju:

"Crna Gora je uvođenjem eura napravila mudar potez i ubijeđen sam da je to pravi izbor za državu. Pomjeranjem na svoju ili neku drugu valutu sa sobom bi povuklo velike troškove i to bi Crnu Goru uvelo u opasnu situaciju. Crna Gora je fizički u središtu Evrope i nadamo se da će u budućnosti postati punopravna članica Evropske unije. Ako uzmemo taj najgori mogući scenario, a to je krah eura, bez obzira koju valutu Crna Gora preuzme, bilo da je crnogorska lira, ili neka druga, neće promijeniti situaciju."

Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da sa kreditnim linijama pomogne crnogorski bankarski sektor, obećava Moreno:

«Moja poruka javnosti jeste da može da bude sigurna što se tiče ulaganja novca u komercijalne banke, naročito jer se kamatne stope povećavaju. 2012. godina neće biti godina rasta. Vaš bankarski sektor je jak, efikasan i stabilan."

Da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, saglasan je i Predsjednik crnogorskoh Udruženja banaka Esad Zaimović:

"Vrlo je povoljan momenat za ulaganje novca, jer su kamatne stope visoke. Moj poziv građanima je da svoj višak likvidnosti oročavaju. Da vjeruju crnogorskim bankama i da novac drže kod nas."

Nervoza kod građana je primijetna, dodaje Zaimović. Interesuju se, kaže, za sigurnost depozita, konverziju, pitaju za savjet...

A da li im savjetuje da konvertuju, odnosno bježe iz eura:

"Ko to nije radio do sada, ne treba ni ubuduće. Naš obični građanin treba da čuva euro, ako ga ima - neka ga štedi... Ne postoji tehnička mogućnost da se svi euri konvertuju..."

Savjet više – taj potez može da bude samo skuplji:

"Dodatno će Vas tarifirati. Moraćete da platite provizije za konverziju, koje su već veće, zavisno od banke do banke, ali sigurno nije manja od 3 odsto. Tu samo mogu da progfitiraju banke, ne građani."

Guverner CBCG Radoje Žugić uvjeren je da je Euro valuta - pravi izbor za državu:

"Nije realna opcija da euro propadne. Štediše i deponenti ne treba da brinu za svoju ušteđevinu. Imamo i spreman plan za ne daj Bože", poručio je Žugić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik